Klasifikace vín dle cukernatosti hroznů
Stolní víno |
Víno z hroznů vypěstovaných v EU |
Zemské víno |
Víno z pouze tuzemských hroznů, minimální cukernatost 14°NM |
Jakostní víno |
Víno z pouze tuzemských hroznů zpracované ve vinařské oblasti původu hroznů, minimální cukernatost 15°NM. |
|
Vyrobeno maximálně ze 3 druhů hroznů uvedených ve Státní odrůdové knize |
|
Vyrobeno podle stálé receptury smíšením hroznů, hroznového moštu nebo vín. |
|
Vyrobeno v jedné vinařské podoblasti, není doslazováno (ani řepným cukr ani jinak). Na přívlastek nemá primárně vliv způsob či doba sběru hroznů (např. u výběrů se hrozny nevybírají, pozdní sběr se nesbírá později atd.) Kabinetní víno: minimální cukernatost 19°NM Pozdní sběr: minimální cukernatost 21°NM Výběr z hroznů: minimální cukernatost 24°NM Výběr z bobulí: minimální cukernatost 27°NM Ledové víno: minimální cukernatost 27°NM Víno je vyrobeno z zmrzlých hroznů (sklizeno při max. teplotě -7°C), které jsou okamžitě lisovány, aby neroztály. Slámové víno: minimální cukernatost 27°NM Víno je vyrobeno z hroznů, které se min. 3 měsíce dosoušely v dobře větraných prostorách na podložkách ze slámy či rákosu. Výběr z cibéb: minimální cukernatost 32°NM Hrozny v důsledku dlouhého zrání se změnily na hrozinky – cibéby.
|