Klasifikace vín dle terroiru – vína originalní certifikace (VOC, V.O.C.)
VOC Znojmo |
Vína z odrůd Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené, případně jejich cuvée. Hrozny musí pocházet výhradně z vybraných a uznaných viničních tratí Znojemska. Cukernatost minimálně 19°NM, zbytkový cukr maximálně 25 g/l, maximální objem alkoholu 13,9%. Ruční sběr hroznů na keřích s maximálním výnosem 2,5 kg/keř. Víno nezraje v barikových sudech ani dlouhodobě nezraje na kvasničných kalech. Více na www.vocznojmo.cz |
VOC Modré Hory |
Vína z odrůd Frankovka, Svatovavřinecké a Modrý Portugal. Při výrobě cuvée všech tří odrůd musí být ve složení moštu nebo vína minimálně 50% Frankovky, minimálně 20% Svatovavřineckého a minimálně 10% Modrého Portugalu, u cuvee dvou odrůd může být poměr libovolný. Hrozny musí pocházet výhradně z viničních katastrů obcí Bořetice, Kobylí, Němčičky, Velké Pavlovice a Vrbiceti, lahvování musí být provedeno také v těchto obcích. Cukernatost minimálně 19°NM, zbytkový cukr maximálně 12 g/l, minimální objem alkoholu 12%, u rosé vín 10% - 13%. Víno nezraje v barikových sudech ani metodou karbonické macerace a termovinifikace. Více na www.vocmodrehory.cz |
VOC Mikulov |
Vína z odrůd Pálava, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Rulandské modré a Svatovavřinecké. Hrozny musí pocházet výhradně z viničních tratí Mikulovské vinařské podoblasti, lahvování musí být provedeno také v této oblasti. Cukernatost minimálně 21°NM. Ruční sběr hroznů na keřích s maximálním výnosem 7 t/ha, které jsou obhospodářovány způsobem šetrným k přírodě (minimální standard je Systém integrované produkce). Víno nezraje v barikových sudech. Více na www.vocmikulov.cz |
VOC Pálava |
Vína z odrůdy Ryzlink vlašský Hrozny musí pocházet pouze z registrovaných vinic vymezených částmi pozemních komunikací mezi obcemi Perná, Horní Věstonice, Dolní Věstonice, Klentnice, Mikulov a Bavory. Vinice musí být ošetřovány dle pojetí integrované produkce Cukernatost 21°NM - 27°NM (Pozdní sběř, Výběr z hroznů), zbytkový cukr do 12 g/l, bezcukernatý extrakt minimálně 19 g/l. Ruční sběr hroznů, zpracování bez enzymů, maceračních přídavních látek a kyseliny askorbové, maximálně 50 mg SO2 / l moštu. Školení vína v sudech povoleno. Více na www.vinarstvivoc.cz |
VOC Blatnice |
Vína z odrůd Ryzlink rýnský a burgundských odrůd Rulandské bílé, Rulandské šedé a Chardonnay. Hrozny musí pocházet pouze z registrovaných vinic v okolí Blatnice pod Svatým Antonínkem a vinař musí být členem Cechu blatnických vinařů. Vinice musí být ošetřovány dle pojetí integrované produkce Cukernatost minimálně 20°NM. Ruční sběr hroznů, jablečno-mléčná fermentace je povolena. Není povoleno přidávání taninů a chipsů Školení vína v barikových sudech není povoleno. Více na www.vocblatnice.cz
|
Zemské víno |
Víno z pouze tuzemských hroznů, minimální cukernatost 14°NM |
Stolní víno |
Víno z hroznů vypěstovaných v EU |
U všech VOC vín musí vína vykazovat senzorické charakteristiky pro danou oblast.